امروزه بسیاری از تولید کنندگان سلول خورشیدی در حال تغییر تکنولوژی پنل خورشیدی از تکنولوژی پرک (PERC) به تکنولوژی تاپ کان (TopCon) هستند که این فرایند ممکن است چند سال زمان ببرد. راندمان سلول خورشیدی در تکنولوژی پرک در حال حاضر محدود به عدد ۲۴ درصد شده است و کمپانی های مطرح تولید کننده تلاش می کنند با تغییر تکنولوژی هزینه ساخت را کاهش و فرایند ساخت را ساده تر نمایند.
اتحادیه صنعت برق خورشیدی چین CPIA پیش بینی می کند تکنولوژی تاپکان (TopCon) حداکثر تا سال ۲۰۲۴ پیش روی بازار برق خورشیدی شود که در تصویر یک می توانید مهم ترین تفاوت های بین دو تکنولوژی پرک و تاپکان را مشاهده نمایید.
فشار زنجیره تامین
بازار برق خورشیدی در سال ۲۰۲۱ یک رشد چشمگیر را مشاهده نمود با این حال کمبود ساختاری زنجیره تامین، کمبود عرضه پلی سیلیکون در مواجهه با درخواست بالا و اتهامات کار اجباری و افزایش جنگ تجاری بین تولید کننده ها مشکلاتی را در فرایند تولید به وجود آورد و سبب افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی در بازار نسبت به سال ۲۰۱۹ شد که این روند تا سال ۲۰۲۳ طول خواهد کشید.
در این میان تولید کنندگان پنل خورشیدی به دنبال راهی جهت بهینه سازی زنجیره تامین به منظور افزایش رشد بازار و همچنین کاهش هزینه ها هستند.
پیش بینی رشد بازار با وجود مشکلات در زنجیره تامین
بر اساس تحقیقات کمپانی Grand View Research، پیش بینی می شود بازار برق خورشیدی تا سال ۲۰۲۷ رشدی معادل ۱۷۶ میلیارد دلاری داشته باشد و توسعه پنل خورشیدی رکورد بزند.
افزایش هزینه نیروگاه خورشیدی پشت بامی
با توجه به مشکلات لاجستیکی پیش آمده پس از کرونا، هزینه نیروگاه خورشیدی پشت بامی به این زودی ها پایین نخواهد آمد و بر اساس نتایج تحقیقات در لندن پیش بینی می شود، قیمت ها تا سال ۲۰۲۳ به صورت افزایشی است و حجم این نوع نیروگاه ها در بازه ۲۰۱۲ تا ۲۰۳۰ نسبت به سایر نیروگاه ها به صورت کاهی است.
در گزارش ها آمده است بخشی از این افزایش قیمت مربوط به تاخیر در فرایند ارسال و کمبود نیرو فعال است اما دولت ها می توانند با مشوق های مالیاتی و قوانین خاص فرایند اجرای این نوع نیروگاه ها را سریع تر و قیمت ها را مناسب تر نمایند.
تغییر در ابعاد ویفر پنل خورشیدی
بسیاری از تولید کننده ها در حال حاضر ابعاد ویفر ها را افزایش می دهند تا پنل خورشیدی با توان بیشتر روانه بازار کنند. افزایش ابعاد ویفر سبب افزایش سطح پنل خورشیدی و در نتیجه تولید توان بیشتر است. همچنین با کاهش فاصله بین سلول ها، تراکم و در نتیجه توان خروجی افزایش می یابد.
بر اساس گزارش های بدست آمده از بازار، ویفر های سایز M2 تا ۵ سال آینده از بازار حذف و ویفر های سایز M6 با ابعاد 166 میلی متر و همینطور ویفر های بزرگتر، ۷۰ درصد سلول های پلی کریستال و ۹۰ درصد سلول های مونوکریستال را تا سال ۲۰۳۰ تشکیل می دهند که در این میان برخی کمپانی های تولید کنند به سمت ویفر های M10 با ابعاد ۱۸۲ میلی متر حرکت کرده اند.
جهت مطالعه نوشته های مرتبط با صنعت برق خورشیدی و پنل خورشیدی می توانید به مجله سولارنیرو مراجعه نمایید.