بازده یا راندمان پنل خورشیدی یکی از مهم ترین پارامتر های صفحات برق خورشیدی است. افزایش این پارامنر باعث کاهش ابعاد پنل خورشیدی می شود و شرکت های تولید کننده سلول و پنل خورشیدی تمام تلاش خود را برای افزایش این پارامتر انجام می دهند و به نوعی بر سر افزایش این پارامتر با یکدیگر رقابت تجاری و تبلیغاتی انجام می دهند. به طور مثال کمپانی ال جی به صورت سالانه پنل های خورشیدی با راندمان بالاتر تر از سال گذشته تولید می نماید.
مبنای محاسبه راندمان پنل خورشیدی
به صورت استاندارد، در صورتی که پنل خورشیدی با ابعاد ۱ متر مربع و با شرایط تابش ۱۰۰۰ وات بر متر مربع بتواند ۱۰۰۰ وات انرژی الکتریکی را به صورت ثابت تولید نماید، دارای راندمان ۱۰۰ درصد است. تا به حال چنین پنل خورشیدی تولید نشده و پنل های خورشیدی تولید شده در حال حاضر و در هنگام نوشته شدن این متن دارای راندمانی بین 15 تا 22 درصد هستند. تمامی شرکت های تولید کننده در تلاش هستند راندمان صفحات خورشیدی را افزایش دهند و به عدد ۱۰۰ نزدیک نمایند.
افزایش راندمان پنل خورشیدی
مهم ترین ابزار افزایش راندمان پنل خورشیدی، تغییر تکنولوژی سلول خورشیدی است. تولید کننده های سلول خورشیدی با تغییر تکنولوژی ساخت سلول خورشیدی، بازده آن ها را افزایش می دهند. به طور مثال سلول های مونوکریستال به دلیل خلوص سیلیکون پایه دارای راندمان بیشتری نسبت به پلی کریستال ها هستند. همچنین تکنولوژی های جدید مانند سلول های نیمه Halfcell یا تکنولوژی پرک Perc نیز به شدت باعث افزایش بازده پنل خورشیدی شده است.
محاسبه راندمان پنل خورشیدی
جهت محاسبه سرانگشتی راندمان پنل خورشیدی می توانیم توان پنل خورشیدی را تقسیم بر 1000 و سپس تقسیم بر مساحت پنل خورشیدی بر حسب متر مربع نمود. برای مثال یک پنل 380 وات را در نظر بگیرید که ابعاد آن در حدود ۲ متر مربع است که در این صورت راندمان آن در حدود 19 درصد است.
تاثیر راندمان در توان خروجی
به طور کلی راندمان پنل خورشیدی هیچ تاثیری در توان خروجی آن ندارد. به طور مثال دو پنل ۱۰۰ وات را در نظر بکیرید که یکی دارای راندمان ۱۰ درصد و دیگری دارای راندمان ۱۵ درصد است. هر دوی این پنل ها در شرایط محیطی و تابش یکسان می توانند انرژی الکتریکی را با توان ۱۰۰ وات تولید نمایند. اما تفاوت این دو بر حسب ابعادشان است و پنل ۱۰۰ وات با راندمان ۱۵ درصد دارای ابعاد کمتری به نسب پنل دیگر است.
ویژگی پنل خورشیدی با راندمان بالا
در این بخش قصد داریم به مهم ترین ویژگی هایی پنل خورشیدی با راندمان بالا بپردازیم و ببینیم که آیا افزایش راندمان صفحات خورشیدی یک پارامتر کاربردی است و یا یک نوع تبلیغ از سوی شرکت های تولید کننده که در راستای رقابت با یکدیگر ساخته شده است، پس در ادامه با سولارنیرو همراه باشید.
بهینه سازی ابعاد نیروگاه خورشیدی
پنل های خورشیدی راندمان بالا می تواند باعث کاهش چشمگیر مساحت نیروگاه خورشیدی شود. در نیروگاه خورشیدی بزرگ، مساحت اشغال شده از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور مثال در صورتی که یک نیروگاه خورشیدی ۱ مگاوات با پنل هایی با راندمان ۱۹ درصد تجهیزشده باشد، مساحتی در حدود ۱۶۰۰۰ متر مربع اشغال می کند اما در صورت افزایش راندمان پنل ها تا ۲۲ درصد، این نیروگاه زمینی به مساحت ۱۳۰۰۰ متر را اشغال و در نتیجه ۲۰۰۰ متر صرفه جویی می شود.
کاهش هزینه سازه و استراکچر پنل خورشیدی
بدون شک با افزایش راندمان پنل خورشیدی، ابعاد نیروگاه خورشیدی کاهش می یابد پس بنابر این تعداد سازه و استراکچر پنل خورشیدی نیز کاهش یافته و در نتیجه هزینه ها نیز به صورت چشمگیری کاهش پیدا خواهد کد. به عنوان مثال یک سازه ۸ پنل را در نظر بگیرید. در صورتی که بر روی این سازه ۸ عدد پنل خورشیدی ۳۸۰ وات قرار بگیرید، توان مجموع پنل ها نزدیک 3 کیلووات است. اما در صورت تغییر پنل ها به پنل ۴۴۰ وات با همان ابعاد پنل ۳۸۰ وات، بر روی یک سازه ۸ پنل ۳.۵ کیلووات پنل خورشیدی نصب خواهد شد.
سرعت اجرا نیروگاه خورشیدی افزایش می یابد
با کاهش تعداد پنل ها، فرایند جابه جایی، نصب، بازبینی و شستشوی صفحات خورشیدی ساده تر و سریع تر خواهد شد که به صورت مستقیم می تواند هزینه ها را به شدت کاهش دهد.
صرف اقتصادی پنل خورشیدی با بازده بالا
یکی از مهم ترین موارد در هنگام خرید پنل خورشیدی برسی صرف خرید در مقایسه با ویژگی ها و تکنولوژی به کار رفته در محصول است که راندمان نیز یکی از این پارامتر ها است. بدون شک راندمان بالا بیشتر مشکل گشای نیروگاه های خورشیدی بزرگ با تعداد پنل بیشتر است. در نیروگاه های خورشیدی کوچک و در محیط هایی که فضای نصب بدون محدودیت است، توصیه می شود پول زیادی بابت تهیه پنل خورشیدی با بازده بالا نکنید زیرا این هزینه اضافی کاربرد چندانی برای شما نخواهد داشت. ناگفته نماند که پنل های خورشیدی با راندمان بالا به مرور به صرفه تر می شوند زیرا با جا افتادن تکنولوژی هزینه تولید کاهش پیدا می کند و همچنین هزینه های حمل نقل نیز به دلیل ابعاد مناسب تر به صورت چشمگیری کاهش خواهد یافت.
امیدواریم که این نوشته براتون کاربردی باشه و شما رو در تهیه پنل خورشیدی و نیروگاه برق خورشیدی راهنمایی کرده باشه. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد راندمان پنل خورشیدی می توانید به صفحه راندمان سلول خورشیدی در وبسایت ویکی پدیا مراجعه نمایید. شما می تونید برای مطالعه نوشته های کاربردی از این دست به مجله آموزشی و خبری سولارنیرو نیور مراجعه نمایید. همچنین در صورت وجود هرگونه سوال در مورد پنل های خورشیدی و همچنین کسب اطلاعات در مورد سایر قطعات نیروگاه خورشیدی، می توانید با کارشناسان ما در سولارنیرو در تماس باشید.
2 نظر برای این نوشته ثبت شده است
سلام لطفا بر روی سقف مسطح به مساحت ۱۵۰۰ متر مربع چند کیلووات پنل با راندمان بالا میشه نصب کرد و برای تزریق به شبکه چقدر سرمایه لازم است ، و آیا میشه از این برق تولید شده در زمان قطع برق استفاده کرد ؟ با سپاس
درود بر شما متاسفانه در نیروگاه های خورشیدی متصل به شبکه که برق تولید شده به صورت مستقیم به شبکه برق شهر تزریق می شود و وزارت نیرو متناسب با آن به شما پول پرداخت می کند، در زمان قطعی برق قابل استفاده نبوده و به دلیل شرایط امنیتی خروجی آن نیز قطع می شود. شما می توانید از نیروگاه های جدا از شبکه استفاده کنید که در دو نوع باتری دار و بدون باتری طبقه بندی می شوند که نوع باتری دار معمولا در ابعاد بزرگ صرفه اقتصادی ندارد. بر روی سقف مسطح شما می توانید با توجه به شرایط محیط از قبیل سایه اندازی و شدت تابش مفید، چیزی در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی نصب کنید.